Onze visie

“Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.”

Nieuwsberichten

Kinderen en jongeren 

Net als volwassenen krijgen ook kinderen en jongeren te maken met ziekte, verdriet, afscheid en dood. Geen alledaagse thema’s en in onze Westerse maatschappij rust hier nog vaak een taboe op.

We mogen echter niet vergeten dat wanneer kinderen en jongeren ermee geconfronteerd worden, ze ook rouwen en door een moeilijke periode (kunnen) gaan. Afhankelijk van de leeftijd, reageert een kind/jongere anders en bovendien is iedere reactie uniek.

Als volwassene kunnen we hen helpen en ondersteunen om verdriet en gevoelens bespreekbaar te maken. Vaak vinden we als volwassene (en al zeker als we zelf verdriet hebben), het moeilijk om te luisteren naar hun verdriet. Vaak wordt ook gedacht dat het beter is om hen te beschermen tegen de realiteit van dood, afscheid en verlies.

Toch kan niet verhinderd worden dat ook kinderen en jongeren verlies en verdriet meemaken. Dit hoort nu eenmaal bij het leven. We zien vandaag dat het net heel belangrijk is om hen ook deel te laten uitmaken van het proces waar we het misschien zelf heel moeilijk mee hebben. Wanneer we deze onderwerpen immers vermijden, moeten zij met hun verdriet in stilte worstelen en kunnen ze zich (nog meer) onbegrepen voelen.

 

De Snuiterkoffer en de Vlindertas zijn speciaal ontwikkeld om kinderen en jongeren te ondersteunen. Het biedt verschillende tools en materialen die helpend kunnen zijn om te troosten en te praten over gevoelens.

 

1. Snuiterkoffer - troostkoffer voor kinderen van 4 tot 12 jaar

 

 

Begin oktober 2020 mochten we met trots onze nieuwste troostkoffer, de Snuiterkoffer, aan het ruime publiek en de pers voorstellen.

De Snuiterkoffer is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen 4 en 12 jaar die in hun nabije omgeving te maken hebben met ziekte, verdriet en afscheid.

De rode draad doorheen de koffer zijn de verhalen van Snuiter, het figuurtje dat de in 2018 overleden Nathalie Slosse bedacht om haar kinderen te betrekken bij haar moedige strijd tegen borstkanker. Snuiter werd uiteindelijk het hoofdpersonage in een reeks boeken voor kinderen in moeilijke situaties.

Inhoud
Onze koffer is ingedeeld in 3 verschillende themazakken :
- Ziek zijn en ziekte,
- Verdriet en troost,
- Afscheid en rouw.

In ieder thema kan je naast de boekjes, ook tal van doe - opdrachten terugvinden, die ondersteunend kunnen zijn tijdens het rouwproces. 
Een zak met als thema 'Euthanasie' kan op aanvraag wordden toegevoegd aan de koffer.

De Snuiterkoffer kwam tot stand dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting, Stichting tegen Kanker en Rotary Club Izegem.
Hij kan gratis ontleend worden bij De Mantel (zowel voor de mensen die we begeleiden als voor scholen, WZC, ZH'en,..).

Voor meer info en ontlening kan je mailen naar info@demantel.be

 

2. Vlindertas - troosttas voor jongeren en jongvolwassenen vanaf 12 jaar
 


Naast onze Snuiterkoffer ontwikkelden we in 2022 ook een troosttas voor jongeren. 

De Vlindertas is speciaal ontwikkeld voor jongeren en jongvolwassenen (vanaf 12jaar) die in hun nabije omgeving te maken hebben met ziekte, verdriet en afscheid.

In de tas zitten naast boeken, verschillende materialen die helpend zijn om te troosten of te praten over gevoelens.
Hij kan gratis ontleend worden bij De Mantel (zowel voor de mensen die we begeleiden als voor scholen, WZC, ZH'en,..).

Voor meer info en ontlening kan je mailen naar info@demantel.be