Onze visie

“Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.”

Nieuwsberichten

Projecten binnen De Mantel vzwVolgende projecten zijn momenteel lopend :

 

1. Dignity

2. Snuiterkoffer

3. Jongerenkoffer (wordt aan gewerkt)

 

 

* Dignity - Afscheid dat verbindt
 

Sedert enkele jaren loopt er in De Mantel het project ‘Dignity’, gebaseerd op de waardigheidstherapie van de Canadese professor Chochinov.

Zorgcoach en palliatief deskundige, Lynn Ameele, volgde hiervoor de opleiding ‘Afscheid dat verbindt’ bij Hilde Ingels. Volgend jaar organiseren we binnen De Mantel een in-house opleiding zodat we dit project nog meer draagkracht kunnen bieden.

Concreet gaat het er om dat palliatieve patiënten terugblikken op hun leven en vooruitkijken op het nakende afscheid.

Dit verhaal wordt gebundeld in een mooi boekje die gratis aan de patiënt of zijn nabestaanden wordt overhandigd. Dit eindelevensverhaal kan voor de nabestaanden een mooie herinnering zijn en troost bieden.


Ons project haalde eind vorig jaar ook de krant.
Het artikel kan je hier lezen :

 

 

 

* Snuiterkoffer - troostkoffer voor kinderen van 4 tot 12 jaar

 

Begin oktober 2020 mochten we met trots onze nieuwste troostkoffer, de Snuiterkoffer, aan het ruime publiek en de pers voorstellen.

De Snuiterkoffer is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen 4 en 12 jaar die in hun nabije omgeving te maken hebben met ziekte, verdriet en afscheid.

De rode draad doorheen de koffer zijn de verhalen van Snuiter, het figuurtje dat de in 2018 overleden Nathalie Slosse bedacht om haar kinderen te betrekken bij haar moedige strijd tegen borstkanker. Snuiter werd uiteindelijk het hoofdpersonage in een reeks boeken voor kinderen in moeilijke situaties.

Inhoud
Onze koffer is ingedeeld in 3 verschillende themazakken :
- Ziek zijn en ziekte,
- Verdriet en troost,
- Afscheid en rouw.

In ieder thema kan je naast de boekjes, ook tal van doe - opdrachten terugvinden, die ondersteunend kunnen zijn tijdens het rouwproces. 
Een zak met als thema 'Euthanasie' kan op aanvraag wordden toegevoegd aan de koffer.

De Snuiterkoffer kwam tot stand dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting, Stichting tegen Kanker en Rotary Club Izegem.
Hij kan gratis ontleend worden bij De Mantel (zowel voor de mensen die we begeleiden als voor scholen, WZC, ZH'en,..).

Voor meer info en ontlening kan je mailen naar info@demantel.net.